(untitled) (Филология, 2022)
В това изследване разглеждам политическите и поетическите промени в Унгария около 1968 г. Начинът, по който унгарската културна политика се опитва да контролира литературния живот след революцията от 1956 г., след което променя това отчасти по необходимост и отчасти поради натрупаното напрежение от 1968 г. нататък, би трябвало да бъде поучителен за международната научна общност. Малко изследван въпрос е как политическите промени са могли да бъдат свързани с промените в поезията по това време и в статията се прави опит да се отговори на този въпрос. Може да се заключи, че отговорът на унгарските поети на политическите репресии е както ироничното отхвърляне на ролята на поета мисионер, така и включването в поетическия им инструментариум на неоавангардни решения, изразяващи свободата във формално и езиково отношение. Изследването изисква както историческа, така и литературноисторическа перспектива. Започва с описание на социалните ограничения, довели до решението на политическото ръководство да отслаби цензурата върху литературния живот от 1968 г., и в резултат на това, какво е било разрешено да се публикува и какво все още е било забранено. След това е показано какви поетични нововъведения внасят в унгарската литература текстовете, които в крайна сметка са публикувани.