(untitled) (Филология, 2023)
В статията се анализира концепцията за „душата“ в творбата „Дивани Хикмет“ на ходжа Ахмед Ясави, един от основателите на суфисткия тюркски клон на исляма. Във философията на суфиите душата на човека, произлизащ от Твореца, заема особено място. Според идеологията и практиката, представени в „Дивани Хикмет“, познанието на пътя към Бога предполага следните етапи: спазване на законите на исляма (шариат); спазване на суфисткото учение (тарикат); приближаване до Аллах (хакикат); познание на религията (маарифат). Тези етапи, допринасящи за пречистването на душата и приближаването до Аллах, показват, че нарушаването на посочената последователност не може да доведе до постигането на хакикат (истината). Всеки един от седемте етапа в развитието на душата олицетворява прехода към ново състояние, което служи за нейното пречистване от светските пороци. Мотивация за тази трансформация се явява неудържимата любов към Твореца, която се изразява в служене на доброто. Водещата сила по пътя към истината е любовта. В името на любовта към Твореца човек трябва да премине аскетични изпитания, за да заслужи единението с Него. Именно Аллах посочва пътя за постигането на тази цел. За това нещо човек трябва да приеме смъртта като раждане на нов живот.