(untitled) (Филология, 2023)
Статията се основава върху увода на автора към семинара „Религия и култура“ на Центъра за изследване на религиите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Интердисциплинарната тема на семинара за академичната 2022–2023 г. е „Център и периферия в религията и обществото“. Текстът очертава идеята за център и периферия с цел да предложи възможна обща рамка, като покаже защо тази идея продължава да е значима за разбирането на пресечната точка между религията и обществото. Анализът се разгръща около някои предварителни бележки за Западна Африка като ислямска периферия на арабския свят. След това са представени и някои примери от Близкия изток и Източна Европа. Застъпена е тезата, че дори и в определен момент дадено явление да ни изглежда периферно от определена гледна точка, това не означава непременно, че то е незначително. В някои случаи се оказва по-уместно да говорим по-скоро за множествени центрове и периферии във взаимодействие, отколкото за един-единствен център и аморфна периферия с неясни очертания.