(untitled) (Филология, 2023)
Често резюметата представят водещи концепции в социалните науки. Идеи като тази за център и периферия обаче са тясно свързани с историческите контексти, в които се създават. Така например представата за център и периферия в нейната първоначална форма е неразривно свързана с „модернизационната“ теория, доминирала социалните науки през 50-те години на ХХ век. Разпознаването на такива понятия в тяхната исторически обусловена среда ни дава възможност да разберем както привлекателността, така и ограничеността им в съответното време. В настоящата статия авторът разказва за собствения си опит в разработването на социалната теория, ислямознанието и сближаването между антропология и история. За целта вниманието се фокусира върху идеята за центрове и периферии, а на преден план е изведен и опитът от едно дългогодишно колективно изследване в областта на социалната история и антропология, свързано с България.