(untitled) (Филология, 2023)
В статията се разглежда историята на развитието на женското творчество в азербайджанската литература. Проследяват се етапи от историческото развитие на женската поезия на фона на общоисторическите процеси. Подчертават се спецификите в развитието на обществено-политическия живот на Азербайджан в различните исторически етапи и се разглежда влиянието на дадени процеси върху развитието на женското творчество като цяло. Изброени са достиженията на Азербайджан на изток и в световната цивилизация. Анализират се произведенията на такива поетеси като Мяхсяти Гянджяви, Агабяим ага Джаваншир, Хуршудбану Натаван, Ашъг Пяри, Хейран Ханум. Чрез конкретните литературни примери от съчиненията на поетесите се представят тематични и стилистични особености на женското писане. Също така се отбелязват и някои биографични данни на поетеси, оказали влияние върху литературното им развитие. Обръща се внимание и на значението на дейността на азербайджанските просветители, повлияли върху решаването на женския въпрос и формирането на женското творчество. В резултат на проучването стигаме до заключението, че благодарение на литературната дейност на горепосочените поетеси женското творчество е намерило по-нататъшното развитие в следващите етапи на азербайджанската литература.