(untitled) (Филология, 2024)
Текстът анализира дискурсивните функции на няколко обичайни словосъчетания или „рутини“ с референтно значение в устните изказвания по време на дебатите в Европейския парламент. Изследването се вписва в полето на трансдисциплинарните фразеологични изследвания на специализирани текстове, осъществявани във Франция. Описаните рутини са ексцерпирани от електронен корпус чрез прилагане на принципа повторяемост със статистическа значимост. Рутините са лексикални словосъчетания, които се открояват с относително устойчив характер и с висока честота на употреба и регулярност в рамките на даден дискурсивен жанр, притежаващ определени социо-професионални и дискурсивни характеристики. Словосъчетанията sur ce point, à cet égard, comme je l’ai dit, comme vous le savez, à ce titre, pour cela съдържат анафорични и деиктични маркери, които им придават конкретна дискурсивна функция, а именно да насочват вниманието на аудиторията към дадена информация, която е от значение за постигане на консенсус – основна комуникативна цел на изказващия се. Устният характер на изказването и спецификата на диалогизма изискват прилагането на определена дискурсивна стратегия, която включва употребата на подобни изрази с референтно значение. Функционирайки като парентетични изрази, рутините предизвикват прекъсвания, паузи и повторения, които създават отношения на референциална изпъкналост и фиксират вниманието върху значимите факти. Говорещият успява да трансформира интралокутивния диалогизъм в интерлокутивен диалогизъм, да превърне конструирането на дискурса в съвместен с публиката процес благодарение на споделеното знание.