(untitled) (Филология, 2024)
Текстът представлява анализ на романа „Случайността и обратното“ на съвременния испански писател Фелипе Бенитес Рейес. Авторът на статията защитава тезата, че пикаресковият жанр не се ограничава само до испанския Златен век, а продължава да съществува през вековете до наши дни. Целта е да се докаже принадлежността на творбата към жанра на пикаресковия роман, като се разгледат характеристиките на личността на главния герой, неговото битие и мислене, отношенията му със заобикалящия го свят, за да се откроят чертите, които споделя с традиционния образ на пикаро, както и тези, които му придават оригиналност и представляват основния принос на писателя към жанра. Във втората част се разглеждат стилистичните особености на творбата, за да се покаже близостта им с бароковия консептизъм.