(untitled) (Филология, 2026)
Съществуват пословици и фразеологични единици, които се отнасят към езика на една нация, но съществуват и пословици и фразеологични единици, които са заимствани както устно, така и писмено от други езици. Такива заемки са се случвали както преди, така се случват и в момента с разширяването на културния обмен, развитието на търговските взаимоотношения между държавите, в частност живеещите в съседство туркмени и иранци. Пословици от такова естество, редом с първоизточниците, принадлежащи към дадена нация, заемат централно място в лексикалната композиция на наследилия ги език. С напредването на времето техният нелокален произход постепенно спира да бъде усещан. В множество произведения на поети, писатели, мислители от миналото и нашето съвремие може да се долови сравнително активната употреба на пословици и поговорки, фразеологизми и често употребявани думи. Един от туркменските поети, които отявлено използват езика на пословиците, фразеологизмите и мъдростите в своите произведения, е Магтимгули Пираги. В сравнителния анализ на пословиците и фразеологичните единици, открити в творбите на Магтимгули, се открояват следните типове фрази, характеризирани с различни нюанси на сходство с персийските фразеологизми и пословици – както пълни и непълни, така и частични. Повечето фразеологични единици в поемите на Магтимгули са изключително разпространени и приложими и днес. Следва да се отбележи, че изследването на пословиците и фразеологичните единици ни дава много ценна информация относно културата, духовните ценности, моралните напътствия, традициите, обичаите, така и относно социалните приоритети на различните нации. Чрез сравнителния анализ на пословиците и фразеологизмите на туркменския и персийския езици могат да се открият сходствата и различията между възприятието на света на една или друга нация, а също и идентичностните характеристики на дадената нация.