(untitled) (Филология, 2026)
Заниманията на Езра Паунд с класическата китайска поезия представляват повратен момент в развитието на модерната поезия. Това изследване разглежда как използването на китайски идеограми и конфуцианска философия в „Катай“ и „Китайските кантоси“ революционизира западните поетични форми, създавайки мост между източните и западните литературни традиции. Чрез интердисциплинарен подход, който съчетава литературен анализ, исторически контекст и културна интерпретация, настоящото изследване хвърля светлина върху трайното наследство на Паунд като новатор в модернизма. Чрез изследване на неговите имажистки и вортицистки принципи, както и на адаптациите му на китайска поезия, това изследване допринася за по-дълбоко разбиране на междукултурния диалог, който формира модернизма. Резултатите подчертават способността на Паунд да надхвърля времевите и географските граници, предлагайки нови прозрения за взаимодействието между източната и западната естетика в модерната поезия.