(untitled) (Филология, 2026)
Статията изследва два португалски наратива, в които се проявява мотивът за мъртвата героиня, по подобие на този на Едгар Алън По. Разглеждат се разказът “Vera e o Acidente” от сборника As Quatro Estações (1980) на Давид Моурао-Ферейра и романът Tão Longo Amor, Tão Curta a Vida (2013) на Елдер Маседо. Освен водещата тема за завръщането на изгубенатата/мъртвата жена двата наратива третират по сходен начин митичното наследство (особено мита за Персефона).