Някои наблюдения върху „мога“, „искам“ и „трябва“ в публичната реч на политиците - Осенова, Петя; Терзийска, Надя (Медии и език, 2019)
В статията се разглеждат употребите на три модални глагола в сегашно време: мога, искам и трябва в два регистъра на публичната политическа реч: интервю и парламентарна реч. Поведението на глаголите е проследено в два аспекта: честота на появата на сегашните словоформи на глаголите в двата регистъра и съчетаемост на глаголните словоформи с глаголи в десния контекст.