Речта на омразата в предизборните кампании: (Наблюдение върху онлайн платформите на партиите и коалициите по време на парламентарните избори на 11 юли 2021 г.) - Матеева, Елена (Медии и език, 2025)
Демократизацията на езика на обществените комуникации се разпростира и към предизборните политически кампании. Стремежът към намиране на убедителни послания, които да откроят политическата организация от опонентите и, ни направи свидетели на нарушаване на добрия тон на политическото говорене. За да се проследи езика, използван в кампаниите за парламентарни избори на 11 юли, са разгледани публикациите в онлайн медиите на партиите и коалициите (сайтове и Фейсбук профили). Проведеното наблюдение показва враждебна реторика от почти всички партии, като едновременно се използват различни похвати на езика на омразата, вкл. език на лъжата, завоалирана враждебност, представяне на опонентите като обществена заплаха и др. Обезпокоителната му неслучайна употреба говори за повишаване на толерантността към езика на омразата дори и в политическото говорене, което може да доведе до последици като фрагментиране на обществото, поляризация по значими въпроси и невъзможност за обединяване около общи цели и действия.