Фалшиви политически новини във Фейсбук - Досев, Владимир (Медии и език, 2025)
Днес Фейсбук е един от най-популярните източници за информация не само за младите хора в България. От друга страна, съгласно Индекса за медийна грамотност за 2021 г., изготвен от Инициативата за европейски политики (EuPI), България се нарежда на последно място в Европейския съюз по устойчивост по отношение на разпространението на фалшиви новини. Изненадващо, дори български политици цитират в различни медии фалшиви новини от Фейсбук. Целта на тази статия е да опише някои от най-характерните черти на фалшивите новини във Фейсбук. Статията изследва фалшиви новини, публикувани по време на президентските избори в България през 2021 г. Използваният изследователски метод е критически анализ на дискурса.