Сравнението в речта на спортните журналисти - Минчев, Виктор (Медии и език, 2017)
Сравнението е фигура на речта, стилистично средство за директно съпоставяне на различни обекти и привидно несвързани категории. Съпоставя се един предмет, лице, картина, явление с друг; прието е да се сравнява непознатото с познато, далечното с близкото, абстрактното с конкретното и т. н. Сравнението се реализира в две части. В първата обикновено се съобщава това, което ще се онагледи, а във втората – това, което е познато и ще се използва за онагледяване. Двете части се свързват с думите „като“, „като че“, „сякаш“, „също така“, „подобно“, „тъй както“, „прилично на“, „наподобяващо“ и други. От сравнението се е появила метафората.