Полемиката около една детска книжка, свързана със сексуалното възпитание - Пенова, Паулина (Медии и език, 2025)
Сексуалното възпитание на децата е сериозна тема, която въпреки своята деликатност трябва да бъде публично обсъждана, дискутирана и анализирана, за да бъде от полза най-вече на родителите, които в ролята си на първи учители на своите деца често се сблъскват със зададени от тях интимни въпроси, за чиито отговори не са подготвени. Вариантите за полово ограмотяване на подрастващите са многобройни, а един от тях са книгите, обещаващи безценна помощ на семействата, решили да разговарят с децата си по подобни теми. Настоящият текст разглежда появата на издание в Чехия, предназначено за най-малките – за четиригодишните, чрез което те достъпно и на разбираем език да научат първите си уроци по полова култура. Съдържанието на книгата обаче шокира немалка част от чешкото общество, срещат се дори крайни изказвания, че написаното е „чиста порнография“. В материала е събрана част от мненията на експерти и политици, публикувани в чешки онлайн медии, както и със становището на издателството, избрало да добави книгата към своето портфолио от детски заглавия.