Път през руините: как фоторепортерите моделираха глада в Газа? - Ефтимов, Йордан (Медии и език, 2025)
Докладът поставя репортажните кадри от глада в Палестина през лятото на 2025 г. в интертекста на фотографската традиция на войни и бедствия, повдигайки въпроси от етичен и естетически характер. Във фокуса са две корици на влиятелни издания – The Economist и Time. Сцените на страдащите палестинци са разгледани като реплика на фотографски изображения от следвоенна Германия.
Keywords: Газа; социално-документална фотография; фотографска истина; културно присвояване; естетизиране и обективизиране на страданието; глад