Конкурс за превод на художествена проза и поезия от скандинавски езици на името на проф. д-р Вера Ганчева (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2022)
Представяме отличените победители в конкурса за превод на художествена проза и поезия от скандинавски езици на името на проф. д-р Вера Ганчева, в който се включиха ученици и студенти с общо тридесет и пет превода – единадесет от датски, шестнадесет от норвежки и осем от шведски език.След проведеното обсъждане на предложените преводи, журито в състав проф. д.ф.н. Майа Разбойникова-Фратева, Меглена Боденска (скандинавист и преводач от шведски език), гл. ас. д-р Антония Господинова, гл. ас. д-р Евгения Тетимова, гл. ас. д-р Иван Тенев, гл. ас. д-р Владимир Найденов, гл. ас. д-р Елена Стойнева, гл. ас. д-р Надежда Михайлова, ас. Константин Радоев, ас. Елена Стоицева отличи следните победители в съответните категории:Превод на художествена проза от датски език: Веселина Кузманова, студентка в трети курс, НФИМСЕПревод на художествена проза от норвежки език: Андрей Колев, студент в магистърска програма „Език, култура, превод“, специалност СкандинавистикаПревод на художествена проза от шведски език: Анна Димитрова, студентка в трети курс, специалност СкандинавистикаПревод на поезия от датски език: Михаил Байков, студент в магистърска програма „Нордистика“, специалност СкандинавистикаПревод на поезия от норвежки език: Михаил Байков, студент в магистърска програма „Нордистика“, специалност СкандинавистикаПревод на поезия от шведски език: Андрей Колев, студент в магистърска програма „Език, култура, превод“, специалност СкандинавистикаЗа превод на художествена проза от норвежки език поощрителни награди получават Яница Кирова, студентка в четвърти курс, специалност Скандинавистика и Мария Стефанова, ученичка от 10 А клас в 19 СУ „Елин Пелин“, София.Благодарим на всички участници в конкурса и им пожелаваме бъдещи успехи в сферата на превода от скандинавски езици!