Как да {накараме} нещата да {бъдат } или да {правят } : опит за моделиране на датски, шведски и български структури с обектен контрол и предикатив към обекта - Радоев , Константин (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2023)
Статията представя синхронен, съпоставителен, генеративен модел в рамките на X-bar теорията на датски, шведски и български каузативни и резултативни структури от типа обектен контрол и предикатив към обекта. Анализът е провокиран от наблюдения на интерференция в междинния език на студенти, изучаващи датски и шведски, които са изучавали като втори език английски, немски и други европейски езици в рамките на българското средно образование. Посредством паралелен модел на конструкциите в трите езика, основаващ се на анализ на корпусни примери чрез семантични роли, се подкрепя становището, че правенето на паралел с българските конструкции е много по-прецизен начин да бъде преподадена разликата между скандинавските резултативи и каузативи.
Keywords: български; датски; шведски; предикатив към обекта; обектен контрол