Кодирането на имена с буквените обозначения на тоновете в германската музикална традиция. B-A-C-H като идея, идеал и идеология - Граматиков, Илия (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2024)
В настоящата студия се разглеждат няколко представителни за германската музикална традиция композиции, при които основният музикален материал е изведен посредством криптографската процедура за кодиране на имена с буквените обозначения на тоновете. Откроени са три основни тематични линии: възможните смисли, положени в творбите чрез криптографския похват; традицията сред германските композитори за инкрустиране на тонови монограми в техни знакови произведения; прилагането на криптографските композиционни процедури като стратегия за творческа легитимация. Отправна точка на изложението е представата за личността и музиката на Бах като негубещ своята актуалност идеал, формиращ една разрастваща се в хода на времето художествена идеология.
Keywords: музикална криптография; композиторски монограми; Йпхан Себастиан Бах; Роберт Шуман; Арнолд Шьонберг