Приказките на Х. К. Андерсен като един от възможните извори в генезиса на „сънните пиеси“ на A. Стриндберг - Рускова, Елизария (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2024)
Статията сравнява пиесата на Стриндберг „Игра-сън“ с две приказки на Андерсен, „Галошите на Щастието“ и „Нощната шапка на стария ерген“ по отношение на времепространството и функцията на сценичния/наративния предмет. Основна база за съпоставка е категорията „странното“, дефинирано от Цветан Тодоров като „преживяване на границите“. Поставянето на акцента върху пространствения мотив и неговата динамика поражда ефекта на „странното“, което се превръща в естетическа категория, свързваща Романтизма на Андерсен с Модернизма на Стриндберг.
Keywords: „странното“; Андерсен; Стриндберг; функциите на наративен/сценичен предмет