Nina Grønnum’s model of Danish intonation from an autosegmental-metrical perspective - Бакалова, Мария (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2024)
Целта на статията е да се представи накратко моделът за датска интонация на Нина Грьонум и да се разгледат основните му положения от гледна точка на автосегментно-метричната (АМ) теория на интонационната фонология. Прави се опит да се очертаят основни разлики между модела на Грьонум и АМ моделите, както и да се обобщят резултатите от по-скорошни емпирични изследвания на интонацията в спонтанната датска реч, като се обсъди и приложението им за фонологичното моделиране. Въз основа на това в статията се застъпва схващането, че АМ теорията не е несъвместима с данните за датската интонация (както се твърди от Грьонум). Вместо това се аргументира хипотезата, че АМ модел за датския език би могъл да предложи по-добро описание на мелодичната вариация в спонтанната датска реч
Keywords: датска интонация; фонологично моделиране; автосегментно-метрична теория; акцент; ударение