Ежегоден конкурс за есе на датски език - Ангелова, Лора; Текелова, Михаела; Боризанов, Мартин (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2025)
От 2015 г. насам Центърът за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Посолството на Кралство Дания в София и Датската агенция за замъци и култура организират ежегодно конкурс за есе на датски език. Тазгодишното издание на конкурса се проведе под наслов „Нещата, които обичам…“. Участниците трябваше да напишат есе, вдъхновено от стихотворението на Ханс Кристиан Андерсен „Нещата, които обичам“ (Hvad jeg elsker) от 1830 г. През 2025 г. се навършват 150 години от смъртта на известния датски писател.