Юн Фосе: „Трилогия“ (откъс): превод от норвежки (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2021)
Юн Фосе е роден през 1959 г. в Хаугесюн, на западното крайбрежие на Норвегия. Автор е на над 30 книги (романи, разкази, поезия, есета, детски истории) и на 28 театрални пиеси. Произведенията му са преведени на над 40 езика. През 2007г. става кавалер на „Националния орден за заслуги“ на Франция, а през 2010 г. - лауреат на Международната Ибсенова награда. Печели Европейската награда за литература през 2014 г.