Bilinguale Erziehung: ja oder nein? - Kuzmanova, Veselina (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2021)
В моята първа научна статия се занимавам с езика като отделна дисциплина, като жива материя, която е водещ фактор при оформянето на нашите мисли, чувства, възприятия и при оформянето на самите нас изобщо - като личности. Изследвам и още по-интересния (лично за мен) въпрос - дали когато едно дете израства с два или повече езика получава повече гледни точки за средата около нас и дали това впоследствие се превръща в негово предимство или в негова пречка да открие само за себе си общовалидната истина за света? А дали съществува само една такава истина? Или около 7000 различни истини (колкото са приблизително езиците на Земята)? С тези въпроси се надявам да съм Ви подтикнала към размисъл и в следващите редове с помощта на Езика да успеем да достигнем до някои отговори...
Keywords: многоезичност; двуезичност; майчин език; хипотеза на Сапир-Уорф