The construction of the foreign and the other in Felix Kanitz’s travel notes on Bulgaria - Endreva, Maria (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2021)
Статията изследва различните значения в представянето на чуждостта в пътеписите на Феликс Каниц за България. Тя представя традиционното теоретично разделяне на „свое“ и „чуждо“ в постколониалния дискурс в две нови опозиции: свое - друго и познато - чуждо, които имат различни функции. Първата опозиция е важна за изграждането на идентичност чрез разграничаване на себе си от друга култура, втората е важна за разбирането на чуждата култура и за скъсяване на дистанцията до нея. Дадените примери засягат темата за материализма на българите, описани като принадлежащи към симпатична, но примитивна култура.
Keywords: постколониален дискурс; Феликс Каниц; пътеписи; Балканите