Мотивът за Одисей и неговите трансформации: мит и наратив в немската следвоенна литература - Пацовска-Иванова, Ева (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2021)
Статията „Мотивът за Одисей и неговите трансформации: мит и наратив в немската следвоенна литература“ на Ева Пацовска-Иванова се концентрира върху рецепцията на митологичния мотив за Одисей в немската следвоенна проза и по-специално върху неговото свойство да повлиява наратологичния подход на авторите. Със своята асоциативност и гъвкавост митът им дава възможност да отговорят на предизвикателствата на сложната си историческа ситуация, като адаптират базовата митологична история към своите естетически цели. Статията проследява механизмите на адаптиране и техните функции.
Keywords: Одисей; мит; наратив; следвоенна литература; Германия