Немскоезичната литература в България след 2000 г. Статистика и някои аспекти на рецепцията - Вичева, Виолета (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2023)
Настоящата статия предоставя информация за тенденциите в превеждането и издаването на немскоезични автори в България в периода 2000 ‒ 2022 г., на базата на статистика от няколко източника, както и на собствено проучване. След това, използвайки за пример отзивите за трима автори, посочва някои характеристики на рецепцията на немскоезична литература у нас, като подчертава приноса на Майа Разбойникова-Фратева за адекватното поставяне на немскоезичната литература в българския културен контекст след 2000 г.