Мястото на Рихард Вагнер в историята на идеите от последната третина на XIX век - Попов, Иван (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2025)
Статията разглежда някои основни моменти от естетическата доктрина на композитора Рихард Вагнер, реконструирайки както техния произход, така и влиянието им върху философското и съответно художественото творчество на Фридрих Ницше и Томас Ман. Особеното натоварване на изкуството с политически функции, което срещаме у Вагнер, представлява резултат от една диагноза на западноевропейската култура, според която модерното общество се е развило по твърде едностранчив начин, потискайки всякакви творчески импулси у индивида. Текстът проследява, как Ницше и Ман подемат и доразвиват тези идеи. Историко-антропологичният подход към миналото на културата е в състояние да онагледи също така важни разлики, които съществуват между немската и българската рецепция на въпросните идеи през епохата от края на XIX век.