(untitled) (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2021)
Селма Лагерльоф (1858 - 1940) e първата жена и първият шведски писател, удостоен с Нобеловата награда за литература през 1909 г. „за благородния идеализъм, за богатството на фантазията и одухотвореността на пресъздаваното, с които се отличава нейното творчество“. През 1914 г. става и първата жена, избрана за член на Шведската академия. Най-известните й произведения са „Сага за Йоста Берлинг“, „Легенда за едно имение“, „Йерусалим“, „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция“. Лагерльоф е и първата шведска литературна звезда, успяла да постигне световна слава.