Спрежение на слабите глаголи с основа на двойна сонорна (назална и латерална) съгласна в норвежки (букмол) и датски - Бакалова, Мария (Списание „Германистика и скандинавистика“ / Journal for German and Scandinavian Studies, 2021)
В настоящото изследване се сравнява разпределението по спрежения на слабите глаголи с основа на финална двойна сонорна (назална и латерална) съгласна -/m(ː)/-, -/n(ː)/-, /ŋ(ː)/-, -/l(ː)/- в норвежки (букмол) и в датски. Резултатите от проведено корпусно изследване показват, че фонологично обусловената тенденция за обобщение на I спрежение при основи с финално съчетание от съгласни надделява и в двата езика дори в частност при основите на двойна назална и латерална съгласна. Въпросната тенденция обаче е по-силно изразена в датски, отколкото в норвежки, което обуславя разлики в спрежението на някои глаголи когнати в двата езика.