Specifics of the Latin Trinitarian Paradigm: 2nd-4th Century - Cherneva, Dimitrina (Forum Theologicum Sardicense, 2025)
Монографията на Алексей Фокин „Формиране на тринитарната доктрина в латинската патристика“ е издадена през 2014 г. в Москва, авторът е доктор на философските науки, специалист по западна па-тристика, научен сътрудник по философия на религията в Института по философия на РАН и преподавател в Московската духовна академия. В изследването си той разглежда формирането на тринитарната доктрина в латинската патристика през II–VIII век като единна тра-диция и в контекста на влиянието, което оказват върху нея гръцката патристика и античната философия. Нейните значителни отлики от източнохристиянския тринитаризъм са изследвани едва в края на XIX–XX век. Алексей Фокин споменава в тази връзка с благодарност имената на учени като Теодор де Реньон, Адолф фон Харнак, Жозеф Тиксерон, П. Браун, С. Н. Булгаков, А. Ф. Лосев, Владимир Лоски, Христос Янарас, Йоан Зизиулас и др.