ЕДИН ПРАВОПИСЕН ПРОБЛЕМ или „как трябва да се пишат словосъчетанията: „Свещеното писание” или „Свещеното Писание”, „Стар завет и Нов завет” или „Стар Завет и Нов Завет”, поставен в контекста на необходимостта от еднопосочност на педагогическото въздействие (Forum Theologicum Sardicense, 2025)
Целта на тази статия е да постави въпроса за изписването на словосъчетанията „Свещено Писание“, „Стар Завет“ и „Нов Завет“ в научната общност. Проблемът е едновременно лингвистичен и теологичен, тъй като се отнася до понятия, фундаментални за теологичното знание. Въпреки това, несъответствията в изписването на тези термини в учебници по различни дисциплини затрудняват работата както на студентите, така и на преподавателите, водейки до липса на последователно педагогическо влияние.
Keywords: Изписването; Стар Завет; Нов Завет; Педагогическо влияние