(untitled) (Forum Theologicum Sardicense, 2025)
Православното поклонничество в България е тясно свързано с най-почитаните светци сред местните християни. В епохата на Османската империя, когато откритото изповядване на вярата беше трудно, иконите и стенописите в църквите представляваха мълчаливи и безсмъртни свидетелства пред народа за живота и саможертвата на светците. Тази статия изследва живота на Св. Йоан Рилски и неговото изобразяване в българските църкви и манастири – най-ранните му изображения, сцените от живота му в стенописите от Възраждането и отпечатъците от Рилския манастир за поклонниците.