Bulgaria imagined: english travelnotes on Bulgaria from mid 19th century (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Статията тръгва от съвременната политическа ситуация във Великобритания, от съпротивата срещу приемането на имигранти от бившите „източноевропейски“ страни. Ситуацията изглежда странно позната; оказва се, че отказът да възприемеш „другия“ като свой има прецедент в един от най-ранните пътеписи за България, написани от английски пътешественици. Представен е сравнително подробно и самият пътепис: Residence in Bulgaria; or Notes on the resources and administration of Turkey: The Condition and character, manners, custom, and language of the Christian and Mussulman populations, with reference to the Eastern Question; негови автори са Станислас Сейнт Клер, пенсиониран капитан, и Чарлс Брофи. Втората част на статията прави типологическа съпоставка на културната ситуация с едно явление от началото на XXI век: романи върху комунистическото минало на България, създадени и публикувани най-напред в чужбина от български писатели имигранти. Изводите са направени с методологията на съвременните постколониални изследвания.