(untitled) (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Статията тръгва от съвременната политическа ситуация във Великобритания, от съпротивата срещу приемането на имигранти от бившите „източноевропейски“ страни. Ситуацията изглежда странно позната; оказва се, че отказът да възприемеш „другия“ като свой има прецедент в един от най-ранните пътеписи за България, написани от английски пътешественици. Представен е сравнително подробно и самият пътепис: Residence in Bulgaria; or Notes on the resources and administration of Turkey: The Condition and character, manners, custom, and language of the Christian and Mussulman populations, with reference to the Eastern Question; негови автори са Станислас Сейнт Клер, пенсиониран капитан, и Чарлс Брофи. Втората част на статията прави типологическа съпоставка на културната ситуация с едно явление от началото на XXI век: романи върху комунистическото минало на България, създадени и публикувани най-напред в чужбина от български писатели имигранти. Изводите са направени с методологията на съвременните постколониални изследвания.