Войната и музеят: пресрещания в романите на Дубравка Угрешич и Блага Димитрова (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Статията разглежда проблема как жени-писателки на Балканите от втората половина на ХХ век разказват за войната. Изследователският фокус е в характерната за музея класифицираща функция да вписва в романа повествователни форми като албума и дневника. За да говорят за голяма тема като войната, Дубравка Угрешич (Хърватия) и Блага Димитрова (България) използват тези две форми на разказване, традиционно мислени като представителни за изява на женския глас. В избрани романи на двете писателки изложението проследява литературно-музейните преображения на албума и дневника, при които главна роля играе споменът.
Keywords: война; музей; роман; албум; дневник; Дубравка Угрешич; Блага Димитрова