Езиците на театъра: за няколко двуезични български представленияот началото на ХХ век (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Вербалният език е един от множеството езици, чрез които „говори“ театралният спектакъл. Съобщаването и възприемането на театралното послание чрез различни изразни средства прави гастролите на чужди артисти в софийски представления успешна практика в първите години на ХХ в. Хърватските актьори Андреа Фиян, Мария Щроци, София Звонарева и чехът Йозеф Шмаха изпълняват ролите си на своите езици, а българските актьори играят на български език в няколко спектакъла на театър „Сълза и смях“, а след това и в две постановки на Народния театър. Този тип билингвистични представления се харесват и на българската публика, и на актьорите от трупата. Те са приветствани от критиката. Но когато чужденците, от гости на българската сцена, стават постоянни членове на трупата, отношението към тяхното присъствие се променя. В статията е проследено критическото мнение за театралите чужденци през първото десетилетие на ХХ в., когато българският професионален театър целенасочено се развива като национална културна институция.
Keywords: двуезични театрални спектакли; театър Сълза и смях; Народен театър; театралната критика от първото десетилетие на ХХ в.; Йозеф Шмаха; Андреа Фиян; Мария Щроци; София Звонарева