Литературна компаративистика под друго име (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
В статията се коментира книгата на Иън Бостридж „Зимно пътуване“ на Шуберт. Анатомия на една обсебеност, която отвъд заявения си характер на музиколожко изследване, посветено на песенния цикъл на Франц Шуберт по стихове на Вилхелм Мюлер, един от шедьоврите на изкуството на романтизма, демонстрира забележителни постижения в областта на литературната компаративистика, като същевременно предизвиква размисли за актуалното състояние на научната дисциплина.
Keywords: Иън Бостридж; „Зимно пътуване“ на Шуберт. Анатомия на една обсебеност; Франц Шуберт; Вилхелм Мюлер; сравнително литературознание