Ема – това съм аз (Вазов и Флобер) (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Статията си поставя за цел да отговори на няколко въпроса, свързани с автобиографичната и литературната основа на Вазовия разказ Ема, скритата му съотнесеност и противопоставеност на Флоберовата Ема от романа Мадам Бовари, както и да проследи някои „боваристки“ сюжети в прозата на антибовариста Вазов.
Keywords: фикция; междутекстовост; реализъм; боваризъм