Закуска в „Тифани“. От страницата към екрана. Създаването на една класика. Преобразуване на междуполовите отношения (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Целта на статията е да изследва как в процеса на екранизация киното превежда новелата Закуска в „Тифани“ от Труман Капоти на своя език, какви преображения се явяват в полето на социалните изследвания на пола в следствие, защо са били необходими и как са допринесли за днешния култов статут на филма. Подходът ми се основава на анализ на трансформациите от драматургична гледна точка – наративна инстанция, тема, централен въпрос, водеща идея, време и място на действието, протагонисти, както и на взаимодействието им с избора на актьори, стилови характеристики на операторската работа и музиката.
Keywords: екранизация; драматургична структура; социален пол; интеграция в обществото