Постмодернистката деконструкция на провинциално-имперските координати: „Убийство във Византия“ от Юлия Кръстева (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Разглежда се романът на Юлия Кръстева „Убийство във Византия“, в който типичният структуралистки провинциално-имперски модел на световното устройство се деконструира от позициите на постструктурализма. Предполага се, че обръщането към историята на Византия има определени автобиографични основания. По такъв начин Кръстева демонстрира относителността на понятията център и периферия в историческа перспектива: Византия, България, Франция, САЩ в крайна сметка се разтварят в „глобалното село“, което е въплътено в романа в образа на Санта Барбара.
Keywords: провинция; империя; постструктурализъм; деконструкция; Юлия Кръстева; Убийство във Византия