Апокалиптични измерения: да видиш началото от края (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
При анализа на апокалиптичния дискурс е важно да се разграничат пространствените и времевите измерения, в които катастрофата оказва влияние, проправя път за развитието на определен начин на мислене и съответно изгражда подходящ и особен мироглед. Моята цел е да изследвам някои от последствията от въвеждането на дискурса в действие за осъществяване на политическа или социална промяна. Ще бъдат разгледани определени вярвания и конвенции, изградени чрез използването на катастрофичен език, символика и образи. За тази цел ще изследвам как апокалиптичните дискурси оформят начина, по който хората виждат света около себе си, използвайки примери от творчеството на Марио Сирони, Лудвиг Майднер и Стенли Донууд – сравнени с Беняминовия концепт, описващ „разрушителния характер“, подчертавайки начина, по който визуалните дискурси структурират пространството и времето, за да разкрият нова форма на реалност.
Keywords: апокалипсис; катастрофично въображение; не-места; визуално изкуство; творческа деструкция