Хетеротопии, не-места и други хиазми (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Следната статия разглежда дихотомията между Dismaland, като дистопична инверсия на Дисниленд, a Дисниленд като траен бастион на радостна илюзия. През оптиката на хетеротопията, не-местата и хиазъма, тя изследва как тяхното съвместно съществуване автентично основава едното, докато отчуждава другото. Неволното използване на хиастична структура от Банкси при трансформирането на Dismaland се анализира за неговата реорганизационна логика и предизвикателни норми. Опирайки се на Льофевр, Фуко, Рансиер и Николчина, статията разглежда културни репрезентации, пространства и социални отношения. Анализът се простира до не-места срещу хетеротопии, подчертавайки съпротивата на Dismaland срещу не-местната класификация. Статията се застъпва за хетеротопии, като Dismaland, за оспорване на нормите и насърчаване на алтернативно културно производство, критикувайки интерпретациите на ситуационистките теории и предлагайки пространствената окупация на Рансиер. Заключението изследва как хиастичната структура и хетеротопичното мислене подхранват революционния потенциал на Dismaland, предизвиквайки предварително определени среди и подчертава трансформиращата роля на изкуството в обществената еволюция към обновено съществуване.
Keywords: Dismaland; Дисниленд; хетеротопия; дистопия; хиастична структура; не-места