Един поетичен и антиутопичен четириъгълник: Маяковски и Франк О'Хара, Есенин и Джим Харисън (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Съветският съюз, идеалният пример за антиутопия, се представяше като рай за пролетариата. Съединените щати, от друга страна, бяха в същото време земя на техническия прогрес и капиталистически ад от комунистическа гледна точка. Разделени от Атлантическия океан, тези двама най-добри врагове мечтаеха един за друг и взаимно се противопоставяха. Но това е преди всичко един трагичен четириъгълник, в който се срещат Маяковски и О'Хара, Есенин и Харисън. Защото тяхната поетична утопия ще се сблъска с антиутопичната реалност.
Keywords: поезия; американска; съветска; Маяковски; О'Хара; Есенин; Харисън