"Другият сън" на "Ереуон": опит върху дискретния бунт на машините (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Статията предлага сравнителен анализ на два романа: „Ереуон“ на Самюъл Бътлър и „Другият сън“ на Владимир Полеганов. Тя се съсредоточава върху „дискретното влияние“, което машините оказват в стремежа си към териториално оцеляване, и взема под внимание катастрофалните последици, произтичащи както от успеха, така и от провала на тяхната стратегия.
Keywords: изкуствен интелект; бунт на машините; пространство и територия