Машината на властта: дистопичният свят в Смърт в раковината на Агоп Мелконян и Град върху шахматна дъска на Джон Брънър (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Настоящият текст прави съпоставка между двата романа, посочени в заглавието, за да изследва различното и подобното в създаването на един фикционален свят, като акцентира върху политическите измерения на дистопичното пространство. Машината на властта е действаща метафора и в двете произведения, които са близки в стремежа си да разкрият общи механизми на действие в сходни политически режими.
Keywords: дистопия; властови механизми; научнофантастичен роман; Агоп Мелконян; Джон Брънър