Фотография и литература в „Лигите на дявола“ на Хулио Кортасар (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Статията разглежда фотографията в „Лигите на дявола“ на Хулио Кортасар от гледна точка на начина, по който е представена, функциите, които изпълнява, и отношенията ѝ с литературата. Анализът си служи с близко четене на разказа, подпомагано от някои разсъждения на аржентинския автор по повдигнатите теми, изложени на други места. Стига се до извода, че въпреки подчертаните си различия фотографията и литературата си сътрудничат както на полето на познанието (и двете са представени като начини да се стигне до истината), така и на полето на етиката (и двете са в услуга на моралния ангажимент на главния герой). И накрая, фантастичното нахлуване на протагониста в увеличената снимка позволява и естетически интерпретации.
Keywords: екфразис; фотография; фантастична литература; Хулио Кортасар; „Лигите на дявола“