(untitled) (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Изследването е опит да се разбули многопластовата и противоречива творческа същност на модерниста А. Матош, навигиращ между визията за една мултикултурна Европа и копнежа за национална еманципация. Акцентира се върху пъстрата мозайка от „другости“ в пътеписите му, водеща до болезненото преоткриване и преподреждане на идентичности на нивото на европейското и националното в контекста на пространствената и времева сгъстеност на културите. Статията разглежда неговите пътеписи като имаголожки конструкции – царство на картини от всички проявления на националния живот и манталитет, на европейската култура и цивилизация, на родните взаимоотношения и човешки нрави, отразяващи превъплъщенията на модерния дух в рамките на националната самобитност.