(untitled) (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Онова, което можем да наречем „публично изкуство“ в Турция, започва със създаването на самата турска Република. То се свързва предимно с паметници и скулптури в публичното пространство в модернизиращата се градска среда на новата светска държава, която променя не само начина на живот и неговата динамика, но и системата от ценности и естетиката на пространството. Най-популярните публични пространства – площадите, се променят напълно като функция и визия от предимно мъжко място, съсредоточено между джамията, чаршията и кафенето, във витална точка на новия модерен европейки град, която подчертава националната идентичност и памет и новия политически ред. В центъра на краткото изследване са различните подходи към публичните пространства в Турция, станали предмет на сериозен обществен дебат, в контекста на изкуството, но и на обществените ценности, и намерили отражение в характера на самото публично пространство, за което се предполага, че е нещо повече от идеологически инструмент на властта. Изследването на тази ситуация в едно общество, загрижено за собствената си идентичност, е сред най-важните въпроси, свързани със съвременния обществен живот и корелацията му със съвременното изкуство в Турция. От друга страна, публичното изкуство създава по-голяма чувствителност спрямо ценността на изкуството в обществения диалог и съдейства за оформянето на новите визии и художествени търсения.