(untitled) (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Предмет на изследването, представено в този текст, е взаимoотнесеността между два идеологически конструкта – митичната фигура на Прометей и т. нар. Черноморски регион. Всеки един от тях изразява в специфично видоизменена версия определени първични идеи и реалности, на които несъмнено е липсвала вторично придадената смислова кохерентност, присъща на по-късно оформените концепти, валидни за настоящия момент. Основната цел е проучването на централния древен мит за Прометей в съпоставителна перспектива с противопоставяне на стабилната позиция, която той заема във въображението на западната културна традиция, и живота му в Черноморския регион, където митът първоначално възниква. Фокусът е по-специално върху недогледаните политически употреби на мита при конструирането на национални идентичности, както и при производството на различни идеологии. Отделните, често конфликтуващи версии са анализирани в диахрония, което осигурява възможност за установяване на парадигмални измествания в концептуализациите на Прометеевата фигура.